Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Επιδότηση Ενοικίου σε Εργαζόμενους

Της Ρούλας Σαλούρου

Αυξημένοι κατά 15% θα είναι οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, για το οποίο η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά από τις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση η επιδότηση κυμαίνεται από 1.380 ευρώ το χρόνο έως και 2.600 ευρώ, ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μετά το πέμπτο το ποσόν της μηνιαίας επιδότησης αυξάνεται κατά 25 ευρώ το μήνα. Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ). Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για το φετινό πρόγραμμα θα διατεθούν περί τα 220 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένοι κατά 15%. Να σημειωθεί ότι για την επιδότηση ενοικίου του 2008, συμμετείχαν 126.000 δικαιούχοι.

Δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου είναι Έλληνες και αλλοδαποί που έχουν καταβάλλει εισφορές υπέρ του OEK και έχουν ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ ο άγαμος και ο έγγαμος χωρίς παιδιά, 14.000 ευρώ ο έγγαμος με 1 παιδί, 16.000 ευρώ με 2 παιδιά, 18.000 ευρώ με 3 παιδιά και 20.000 ευρώ με 4 παιδιά.

Η επιδότηση αφορά ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το προηγούμενο έτος και θα καταβληθεί εφάπαξ και εφόσον βέβαια πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, όπου το ποσόν της επιδότησης είναι αυξημένο ως και 50%.

Σε περίπτωση που η μίσθωση της κατοικίας δεν έχει φθάσει στους 12 μήνες, θα καταβάλλεται το ανάλογο ποσόν επιδόματος.

Για τους δικαιούχους που έκαναν τον γάμο τους το 2009 και συνεπώς κατά τον προηγούμενο χρόνο ήταν μεμονωμένα άτομα, μίσθωναν κατοικία, για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου έτους 2009 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του ενός εκ των δύο συζύγων και συγκεκριμένα εκείνου που θα υποβάλει την αίτηση στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος:

α) Εργατοϋπάλληλοι οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, καταβάλλουν εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. και έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για παροχή στεγαστικής συνδρομής από τον Ο.Ε.Κ., καθώς και

β) Συνταξιούχοι Οργανισμών κύριας ασφάλισης μισθωτών, που έχουν καταβάλει ως εργαζόμενοι, εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ.

Οι ανωτέρω πρέπει επιπλέον να συγκεντρώνουν και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2008 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

2. Να ενοικίαζαν κυρία κατοικία το έτος 2008 και να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους περιουσιακά στοιχεία, οπουδήποτε στην Ελλάδα, ικανά να τους εξασφαλίσουν οικογενειακή στέγαση.

3. Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους δάνειο ή κατοικία από τον ΟΕΚ ή στεγαστικό δάνειο από το Υπ. Υγείας Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων βάσει του Ν.Δ. 1138/72.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Ο δικαιούχος θα συμπεριλάβει στην αίτηση τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του, μόνο εφόσον συγκατοικούν μόνιμα μαζί του:

α) Την /τον σύζυγό του.

β) Τα ανύπαντρα παιδιά που γεννήθηκαν με ή χωρίς γάμο των γονιών ή νομιμοποιήθηκαν ή αναγνωρίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν και δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

γ) Τα διαζευγμένα ή σε χηρεία παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του, εφόσον δεν δικαιούνται τα ίδια στεγαστικής συνδρομής και δεν έχουν δικό τους εισόδημα.

δ) Τους ανύπαντρους, ορφανούς και από τους δύο γονείς εγγονούς και αδελφούς μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.

ε) Όσα από τα προηγούμενα προστατευόμενα μέλη (παιδιά, εγγονούς, αδελφούς κ.λ.π.) σπουδάζουν σε ανώτατες ή ανώτερες ή μεταλυκειακές κρατικές σχολές και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του και

στ) Όσα από τα προηγούμενα πρόσωπα είναι ανίκανα για κάθε εργασία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1) Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατ΄ ελάχιστο στην Ελλάδα τις ημέρες εργασίας που αναφέρονται στον πίνακα προϋποθέσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Επίσης από τον ως άνω αριθμό ημερών εργασίας, πρέπει οι 120 τουλάχιστον να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τριετία 2006, 2007, 2008 και να συνεχίζεται η παροχή εξαρτημένης εργασίας το 2009.

Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και 50 ημερών εργασίας, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 ημερομισθίων που απαιτούνται για την τριετία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι, που κατά το 2009, δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία λόγω ανεργίας, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέχρι και δύο (2) χρόνια μετά την διακοπή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα.

Οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες μπορούν να εξαγοράσουν μέρος ή το σύνολο των απαιτούμενων ημερών εργασίας.

Οι ομογενείς από την τέως Σοβ. Ένωση που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μέχρι 31/12/1999 και αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας (βάσει Ν. 2790/2000) πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ανάλογα με την ζώνη εγκατάστασης και τα μέλη της οικογένειάς τους τις ημέρες εργασίας του παρακάτω πίνακα.

Οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κύησης και λοχείας ή προσωρινής συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 50% και άνω υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας.

Ο χρόνος στράτευσης του δικ/χου, υπολογίζεται σε 10 ημέρες εργασίας ανά μήνα, μόνο αν απαιτείται συμπλήρωση του συνολικού αριθμού ημερών εργασίας της κατηγορίας του.

Όποιος προστατεύει παιδί εξομοιώνεται με έγγαμο.

Αν κανένας από τους συζύγους δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας, τότε λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ημερών εργασίας και των δύο συζύγων, με την προϋπόθεση ότι αυτό το άθροισμα είναι μεγαλύτερο κατά 30%, από τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας της κατηγορίας τους.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι έχουν δικαίωμα υποβολής, αίτηση υποβάλλει μόνο ο ένας μετά από δική τους απόφαση και σε περίπτωση διαφωνίας τους, εκείνος που έχει τις περισσότερες ημέρες εργασίας στην ασφάλιση.

2) Συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος ή λόγω θανάτου, δικαιούνται συμμετοχή στην επιδότηση ενοικίου ανεξαρτήτως ημερών εργασίας. Αρκεί μόνο για τις ημέρες εργασίας που είχαν ασφαλισθεί σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης να είχαν καταβληθεί εισφορές υπέρ ΟΕΚ και κατά το χρόνο συνταξιοδότησης τους να ήταν δικαιούχοι ΟΕΚ.

Η παροχή επιδότησης αφορά τα ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το έτος 2008 και καταβάλλεται εφ΄ άπαξ.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Δικαιούχοι που έχουν τις προϋποθέσεις και δεν εμπίπτουν στις παρακάτω περιπτώσεις, λαμβάνουν πλήρη επιδότηση.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Όσοι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο μέγιστο εισόδημα της κατηγορίας τους λαμβάνουν μειωμένη επιδότηση. Σέ αυτή την περίπτωση η επιδότηση καταβάλλεται μειωμένη κατά το ποσό της υπέρβασης (ισχύει και ο περιορισμός των 345 ευρώ).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ παίρνει πλήρη επιδότηση 1.380 ευρώ . Αν το ίδιο ζευγάρι έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ , (υπέρβαση 500 ευρώ) θα πάρει επιδότηση: 1.380 ευρώ – 500 ευρώ = 880 ευρώ.

ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Οι παρακάτω δικαιούχοι του προγράμματος 2009 λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που αντιστοιχεί στην κατηγορία του καθενός, προσαυξημένη κατά 50%, ήτοι:

α) Μακροχρόνια άνεργοι

β) Όσοι έμειναν άνεργοι λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους εντός του 2009 εφόσον το διάστημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο των 3 μηνών.

γ) Δικαιούχοι που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του 2009 από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών.

δ) Δικαιούχοι οποιασδήποτε κατηγορίας που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα οικονομικού έτους 2009 (χρήση 2008) δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

α) Στους δικαιούχους που η μίσθωση της κατοικίας τους ήταν διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, καταβάλλεται επιδότηση μόνο για τους μήνες της μίσθωσης.

β) Το μηνιαίο ποσό επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικά καταβληθέν ποσό του ενοικίου του.

γ) Ποσό επιδότησης ενοικίου μικρότερο των 345 ευρώ δεν χορηγείται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

1) Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, που συμπληρώνονται επί τόπου στα ΚΕΠ.

2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών. Αν δηλωθούν παιδιά ανίκανα για βιοποριστικό επάγγελμα απαιτείται βεβαίωση αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Εάν υπάρχει διαζύγιο ή διάσταση απαιτείται απόφαση για δικαστική επιμέλεια των παιδιών έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο). Σε περίπτωση αλλοδαπού δικαιούχου το πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί από τη χώρα του, να είναι επικυρωμένο από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή και να είναι επίσημα μεταφρασμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο, που είναι μέλος Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου

3) Φορολογική δήλωση οικον. έτους 2009 (για τα εισοδήματα του 2008). Το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης πρέπει να είναι επικυρωμένο από την αρμόδια ΔΥΟ. Σε αντίθετη περίπτωση μαζί με αυτό θα πρέπει να υποβληθεί και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. έτους 2009). Αιτήσεις χωρίς αυτά τα δικαιολογητικά δεν θα γίνονται δεκτές.

Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης θα το δηλώσουν εγγράφως στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και το εισόδημα που έχει η (ο) σύζυγος τους.

Αυτοί θα προσκομίσουν: α) αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου (θεωρημένο από Δ.O.Υ.) β) απόδειξη πληρωμής ενοικίου και γ) βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή από τον Οργανισμό κύριας ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) και το Επικουρικό τους Ταμείο (εάν υπάρχει), από όπου θα προκύπτει το καθαρό εισόδημα έτους 2008.

4) Το έντυπο Ε9 έτους 2005 που κατέθεσαν στην αρμόδια Δ.O.Υ. για την περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και του έτους 2009, εφόσον υπήρξε μεταβολή. Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή Εντύπου Ε9 διότι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο το δηλώνουν στην υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86.

5) Βεβαίωση του οργανισμού κύριας ασφάλισης (οι εργαζόμενοι δικαιούχοι) στην οποία θα αναγράφεται α) το σύνολο των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος στην Ελλάδα, από την έναρξη της ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, β) τα συνολικά ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008 γ) τα ημερομίσθια του 2009 και δ) εάν γίνονται κρατήσεις υπέρ Ο.Ε.Κ.

6) Απόφαση συνταξιοδότησης (οι συνταξιούχοι) από τον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα αναφέρει εάν έχουν γίνει κρατήσεις υπέρ Ο.Ε.Κ.

7) Η μακροχρόνια ανεργία αποδεικνύεται με:

Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον για 12 μήνες και άνω), κάρτα ανεργίας θεωρημένη τους αντίστοιχους μήνες μέχρι την υποβολή της αίτησης και υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 ότι δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα μέχρι την υποβολή της αίτησης (να αναγραφεί στην έντυπη δήλωση). Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα ενοικίου χορηγείται για 2 χρόνια από την διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Πηγή http://www.capital.gr/news.asp?id=760625
http://ktimatomesitis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: