Σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου τελεί υπό παραίτηση σε υιοθέτηση ανάλογου παραδείγματος του πρύτανη του Ιδρύματος Ανδρέα Τρούμπη, για να πιέσει την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διεκδικώντας «να αρθεί η άδικη πολιτική έναντι της λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου», η Σύγκλητος ζητά απ' τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Παιδείας, στους οποίους και κοινοποιείται η απόφασή της, σεβασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου κατά την τελευταία συνεδρίασή της ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα ζητήματα χρηματοδότησης του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα για την υποχρηματοδότηση και τις λειτουργικές δαπάνες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δεδομένων αυτών, ο πρύτανης έθεσε στη διάθεση της Συγκλήτου την παραίτησή του, ως ύστατη εκφορά αγωνίας για την υποστήριξη του Ιδρύματος. Η Σύγκλητος, αποδεχόμενη και υποστηρίζοντας την άποψη του πρύτανη, δηλώνει ότι δεν δέχεται προς το παρόν την παραίτησή του, «όμως θα τον ακολουθήσει και θα παραιτηθεί σύσσωμη, σε περίπτωση μη αποκατάστασης της αδίκου πολιτικής που ακολουθεί κατά της ανάπτυξης του πανεπιστημίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Η Σύγκλητος αναφέρει ακόμα ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας που τιμά την εντολή της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας. Ζητά από την ελληνική διοίκηση και κοινωνία τον αντίστοιχο σεβασμό, στον συνεχή αγώνα του για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σήμερα υπερβαίνει τα στενά όρια των νησιών και επεκτείνεται στον χώρο της Μεσογείου. Ας αναλάβει η κάθε ηγεσία την ιστορική της ευθύνη».
1 σχόλιο:
Επιστολή Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Κύριε Πρύτανη,
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να έχετε πληροφορηθεί για τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού μας συλλόγου τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτές μπορεί να ξέσπασαν με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, αλλά μέσα από τη ζύμωση των ημερών αναδύθηκαν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες λειτουργίας του συστήματος, οι οποίες αναγνωρίζονται ως τα βασικά αίτια της παρούσας κατάστασης. Θεωρώντας ως βασικό στόχο την ανατροπή και αναδόμηση του συστήματος αυτού, κρίνουμε ότι η αρχή της αλλαγής αυτής πρέπει να γίνει από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Όλο αυτό τον καιρό έχουμε καταφύγει στον πιο ακραίο τρόπο δράσης. Η αναστολή των μαθημάτων αποτελεί το δικό μας τρόπο αντίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη μέθοδο με την οποία αυτή διεξάγεται. Ο αγώνας μας, για το Πανεπιστήμιο και τη κοινωνία, είναι πιο σοβαρός από ότι αρχικά νομίζατε. Καταρρίπτεται η αντίληψη ότι θα κάνουμε δύο βδομάδες κατάληψη και όταν καταλαγιάσει η οργή μας, θα επιστρέψουμε στη καθημερινότητά μας.
Η αναστολή των μαθημάτων τελικά όταν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει την απώλεια του εξαμήνου, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο που θα κινήσει τον προβληματισμό σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων μας αλλά και της πρυτανείας σας, είστε φυσικά και νοητικά απών! Λόγω της θέσης σας όμως εξακολουθείτε να είστε απαραίτητος. Όλοι, εκτός από το συγκλητικό μας αντιπρόσωπο, σας έχουμε δει από τη νεανική φωτογραφία σας στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και σας έχουμε ακούσει μόνο από τις ηλεκτρονικές επιστολές «θλίψης» και ποιητικής σας ευαισθησίας.
Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά μας, που εντοπίστηκαν μέσα από τις συζητήσεις και τη διαλεκτική μας όλες αυτές τις ημέρες.
Τη Σύγκλητο, αν και αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου, ουδέποτε την έχουμε δει να πραγματοποιείται κι ελάχιστοι γνωρίζουμε τη σημασία αλλά και την έννοιά της. Αν και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι κατακερματισμένο σε διάφορα νησιά, η διοίκηση είναι συγκεντρωμένη σε ένα μόνο νησί. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτούμε η Σύγκλητος να αποτελεί εφεξής ένα θεσμό, ο οποίος θα περιοδεύει σε όλα τα νησιά του Πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από το πόσο δεκτικό μπορεί να είναι το έδαφος στις μέχρι τώρα ενέργειες της Πρυτανείας και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης (όπως για παράδειγμα, τη διεξαγωγή της Συγκλήτου στη Ρόδο το 2008). Ακούστε κι αφουγκραστείτε τους φοιτητές που έχουν άποψη αλλά δεν εκφράζονται μέσω κομματικών αντιπροσώπων.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Συγκλήτου για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, καθίσταται σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει δυναμικά στην πολιτική που ασκείται. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου μας έχουν ήδη στο σύνολό τους εναντιωθεί στην εφαρμογή του Νόμου – Πλαίσιο.
Μέχρι τώρα η στάση της Συγκλήτου δίνει την εικόνα ενός οργάνου εκπροσώπησης το οποίο αδυνατεί να εκφράσει μία σαφή θέση, φοβούμενο μη γίνει αποδέκτης των κυρώσεων είτε της κυβέρνησης, είτε της αντίδρασης της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι, κατά τη γνώμη μας, έχει οδηγηθεί στην υιοθέτηση μιας μέσης και συναινετικής στάσης απέναντι στο θέμα του Νόμου – Πλαίσιο. Απαιτούμε μία σαφή απόφαση, οποιουδήποτε χαρακτήρα κι αν είναι αυτή, ούτως ώστε να γνωρίζει η φοιτητική κοινότητα αν μπορεί επί τούτου να συμπορευτεί με τη Σύγκλητο, ή αν θα πρέπει να εντοπίσει άλλους, εναλλακτικούς τρόπους δράσης και εκπροσώπησης.
Πρακτικά, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εφαρμόζεται ήδη στο Πανεπιστήμιο μας και παρουσιάζονται ήδη τα επιπρόσθετα προβλήματα. Τα συγγράμματα έχουν καθυστερήσει φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και σε αυτό συμβάλλει η επιλογή διαφορετικών συγγραμμάτων από κάθε φοιτητή, που επιβάλλει ο Νόμος – Πλαίσιο. Επιπλέον, η τρομοκράτηση των αγώνων των φοιτητών με τις απόλυτες 13 εβδομάδες μαθημάτων, είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και στις περιπτώσεις που η συμπλήρωση 9 εβδομάδων ακαδημαϊκά κρίνεται πλήρης, άλλες δραστηριότητες (όπως Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητικών Συλλόγων) να ανασταλλούν. Γι’ αυτό, αντιμετωπίζοντας τις ουσιαστικές συνέπειες του, απαιτούμε να σταματήσει η εφαρμογή του.
Η ιδέα της επέκτασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε γενικές γραμμές μπορεί να αποτελεί μία θετική προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πανεπιστημιακού χώρου. Ίσως μάλιστα να αποτελέσει και ένα μέσο ούτως ώστε το δικό μας Τμήμα να πάψει να λειτουργεί σαν ένα πεταμένο παραπαίδι μόνο του σε ένα νησί, αλλά να γίνει και η Ερμούπολη μία πρωτεύουσα με τη δική της Πανεπιστημιούπολη. Όσοι φοιτητές, σας είχαν ακούσει προεκλογικά στην παρουσίαση του συνδυασμού σας στη Χίο, πήραν την υπόσχεση ότι η Σύρος θα αποτελούσε το πρώτο μέλημα σας για τη μελλοντική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, πέρα από το ότι μας παρέχεται ολική δωρεάν σίτιση για όλους, κι αυτό ως απόρροια των ενεργειών του προέδρου του Τμήματος.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συνυπολογιστούν κάποιοι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία νέων τμημάτων. Έχοντας σχολές στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, και είναι πέραν του προφανούς ότι δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, είμαστε σίγουροι ότι έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία νέων τμημάτων; Με πιο απλά λόγια, όταν υπάρχουν Τμήματα σαν το δικό μας όπου τον ένατο χρόνο λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν έντονα κτιριακά προβλήματα, το πλήθος του διδακτικού προσωπικού και η ποιότητα του διδακτικού έργου είναι ανεπαρκή για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μαθημάτων, πέραν του ότι η πλειοψηφία των καθηγητών είναι ΠΔ 407 και απλήρωτοι, οι φοιτητές δεν έχουν εξασφαλίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, πιστεύετε ότι είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε και νέα τμήματα, στα οποία θα φορτώσετε τα ίδια προβλήματα, θα διπλασιάσετε τις ευθύνες σας και έτσι έμμεσα θα υποβαθμίσετε κι άλλο την παιδεία, αντί να την πάτε ένα βήμα μπροστά; Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες, το Τμήμα μας επρόκειτο να αναστείλει τη λειτουργία του, λόγω ύπαρξης ΕΝΟΣ μόνο μόνιμου υπαλλήλου στη γραμματεία και λήξης των συμβάσεων των υπολοίπων. Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναφέρονται παραπάνω, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Τμήμα μας έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει δικαιώματα Μηχανικού Σχεδίασης στο ΤΕΕ, κι αυτό λόγω της δικής σας έλλειψης ενημέρωσης προς τους δικούς μας εκπροσώπους και ανικανότητας του απεσταλμένου του Πανεπιστημίου να υποστηρίξει το γνωστικό μας αντικείμενο.
Μέχρι λοιπόν, να εγγυηθείτε πλήρεις υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τη χρησιμότητα του γνωστικού πεδίου των νέων Τμημάτων σε Σύρο και Λήμνο, απαιτούμε να μην προχωρήσει η ίδρυσή τους.
Στη συγκεκριμένη επιστολή, δεν μπορούμε να αναφερθούμε εκτενέστερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Τμήμα μας. Άλλωστε δε θα θέλαμε να φανεί ότι μας ενδιαφέρουν μόνο αυτά. Μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα κάθε Τμήματος, αλλά δεν τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό σας παραπέμπουμε στην επιστολή μας προς την Προσωρινή Γενική Συνέλευση του Τμήματος (http://dpsdfs.blogspot.com/2009/01/blog-post_23.html ), όπου αναφέρονται διεξοδικά τα προβλήματα του Τμήματος Μηχανικού Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Σε σχέση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, θεωρούμε ότι ο ρόλος του εκτός από την προαγωγή ακαδημαϊκών πολιτών είναι και η προώθηση του πολιτισμού και του κοινωνικού προβληματισμού. Ένα μέσο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή της πολιτιστικής εβδομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε περίπτωση που δεν σας έχει γνωστοποιηθεί ή δεν το έχετε αντιληφθεί ο ίδιος, σας πληροφορούμε ότι η πολιτιστική εβδομάδα όχι απλά δεν έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό που προάγει τις αξίες του πολιτισμού ( πέρα ίσως από τη διεξαγωγή κάποιων αθλητικών αγώνων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων) αλλά έχει εξελιχθεί στην αλόγιστη σπατάλη χρημάτων και στην εκμετάλλευσή τους για προσωπικά οφέλη, κυρίως υπό την αιγίδα των εκάστοτε κομματικών νεολαίων που κυριαρχούν σε κάθε νησί. Έτσι, συμβάλλει στην αποξένωση των μελών του Πανεπιστημίου αντί στην επικοδομητική τους συνεύρεση. Απαιτούμε αυτός ο θεσμός να πάρει το χαρακτήρα που του αξίζει. Να αποτελεί από μέσο προώθησης της δουλειάς κάθε σχολής έως μέσο ενημέρωσης για τις κοινωνικές ανησυχίες της νεολαίας, έχοντας μέσα και τον παράγοντα της ψυχαγωγίας. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, θα πρέπει οι πολιτιστικές εβδομάδες να διεξάγονται ανεξάρτητα από κομματικά συμφέροντα και φυσικά να υπάρχει συνεχής έλεγχος για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων μας. Αν δεν αλλάξει άμεσα ο χαρακτήρας της πολιτιστικής εβδομάδας, θα ήταν προτιμότερο να καταργηθεί.
Τότε μόνο ίσως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν. Είναι λυπηρό οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να απευθύνονται σε ιδιώτες χορηγούς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, επειδή το Πανεπιστήμιο αμελεί την οικονομική τους ενίσχυση. Γι’ αυτό, απαιτούμε οικονομική επιχορήγηση των Φοιτητικών Συλλόγων με αυτόματο οικονομικό έλεγχο.
Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θέλουμε να σας επισημάνουμε τη σημαντικότητα των ανωτέρω. Αναλάβετε όλοι τις ευθύνες που σας αναλογούν και πράξτε ανάλογα, είτε αυτό είναι να δράσετε δυναμικά είτε λόγω αδυναμίας να παραιτηθείτε. Είναι επιτακτική η ανάγκη τα παραπάνω προβλήματα να αρχίσουν έμπρακτα να μπαίνουν στη διαδικασία επίλυσής τους. Τότε, το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ξαναμπεί σε μία ομαλή λειτουργία καλύτερη από την υπάρχουσα.
Τέλος, καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους και φοιτητές που δεν εκφράζονται από τους αντιπροσώπους τους, να εκθέσουν το δικό τους προβληματισμό με σκοπό το συντονισμό κοινών δράσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Σύρος, 25/01/09
Δημοσίευση σχολίου