Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Επανάληψη του Τεστ Δεξιοτήτων στις αρχές του 2010

Πολλά και διάφορα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής και των Δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του 2008 του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, για θέματα τα οποία έχουν δεί το φως της δημοσιότητας από το Diorismos.gr αλλά και για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες:

- Για την υπόθεση σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης των 55 Ειδικών Επιστημόνων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενημερώθηκε η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ αν και δεν ήταν στην ημερησία διάταξη. Η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ δεν έλαβε καμία απόφαση και όταν θα ελεχθούν οι τελικοί φάκελοι, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, αν χρειαστεί θα ζητηθούν επιπλέον στοιχεία από το ΥΠΕΘΑ.

- Η πρώτη προκήρυξη στην οποία θα επιμετρούνται τα μόρια του τεστ Δεξιοτήτων έχει ήδη αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και είναι η προκήρυξη των τριάντα πέντε (35) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) κλάδου Καταμετρητών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

- Υπάρχει σαν σκέψη στο ΑΣΕΠ να επαναληφθεί το Τεστ Δεξιοτήτων, ίσως τους πρώτους μήνες του 2010. Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή προβληματίζεται ιδιαίτερα για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ως προς τους υποψήφιους που θα ξαναδώσουν το τεστ, καθώς και τη δυνατότητα σύγκρισης των θεμάτων μεταξύ των διαγωνισμών του τεστ (ως προς την δυσκολία τους και την αξιολόγησή τους).
Επιπρόσθετα, λόγω του μεγάλου κόστους του διαγωνισμού του Τεστ Δεξιοτήτων καθώς προβλέπεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός συμετεχόντων από την πρώτη φορά διεξαγωγής του, ίσως να καθοριστεί παράβολο αγνώστου μέχρι στιγμής ύψους.

- Μέσα στην εβδομάδα θα αποσταλεί από το Υπουργείο Υγείας ο τελικός κατάλογος των θέσεων για τις 1300 θέσεις των νοσηλευτών.

Τέλος, κατά τη συνάντηση τονίστηκαν και τα ακόλουθα, τα οποία περιέχονται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΑΣΕΠ (διαβάστε το δημοσίευμα):

1. Η συνεχιζόμενη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ του ποσοστού των ενστάσεων που γίνονται δεκτές για διαδικασίες που διεξάγονται εξολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και του αντίστοιχου ποσοστού για διαδικασίες που διεξάγονται από τους φορείς και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Κατά το 2008 το σχετικό ποσοστό για τις διαδικασίες των φορέων ήταν ακριβώς το τριπλάσιο από το αντίστοιχο των διαδικασιών του ΑΣΕΠ (27,3% έναντι 9,1%).

2. Η δημοσίευση νόμων που αφορούν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ χωρίς προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωσή του, με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων καθυστερήσεων στη λειτουργία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ν. 3731/2008, με το άρθρο 19 του οποίου επεκτάθηκε, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, η εφαρμογή του κριτηρίου της εντοπιότητας σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.

3. Η συνέχιση της κάλυψης θέσεων του δημόσιου τομέα με διαδικασίες εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ έχει την άποψη ότι όλες οι προκηρύξεις πρέπει να υπάγονται στον πλήρη έλεγχό του ως προς τη νομιμότητά τους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής προσωπικού του δημόσιου τομέα μέχρι και την έκδοση των οριστικών πινάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: