Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Επιλογή ανάμεσα σε μείωση μισθού και ανεργία!

ΕΝΑΝ... μετακατοχικό νόμο που ήταν επί δεκαετίες «παγωμένος», αλλά ποτέ δεν καταργήθηκε, ανέσυραν τις προηγούμενες εβδομάδες μεγάλες ελληνικές εταιρείες με τη βοήθεια αρμοδίων νομικών για να μειώσουν μισθούς χωρίς να... δώσουν λόγο στο υπουργείο Απασχόλησης, όπως απαιτεί η υπόλοιπη εργατική νομοθεσία, εκφοβίζοντας εργαζόμενους με κύμα απολύσεων.


Ο νόμος προέβλεπε το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η εταιρεία μπορεί χωρίς να ανακοινώσει πουθενά την πράξη της (ΟΑΕΔ, Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ.) να αποφασίσει τη διαθεσιμότητα του προσωπικού για ένα τρίμηνο κάθε χρόνο (λιγότερες ώρες εργασίας) με μείωση του μισθού έως 50%.

Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση του 3198/55 πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, δηλαδή να υπογράψει στο λογιστήριο ότι αποδέχεται το καθεστώς «διαθεσιμότητας». Αυτός ήταν και ο λόγος που η διάταξη παρέμενε ανενεργή, αφού χωρίς τον φόβο των μαζικών απολύσεων, ο εκβιασμός δεν «πέρναγε».

Τώρα όμως πολλές εταιρείες τα κατάφεραν. Υπό την απειλή μαζικών απολύσεων λόγω μείωσης των εργασιών, καλούν τους εργαζόμενους και τους ζητούν να υπογράψουν, και αυτοί, υπό τον φόβο της ανεργίας, το πράττουν.

Βέβαια, αυτό δεν είναι το μόνο «κόλπο», απλώς είναι το πιο επώδυνο, γιατί χτυπά όσους δεν λαμβάνουν υπερωρίες, μπόνους, εξτρά αμοιβές που επίσης περικόπτονται.

Σε ποιους κλάδους υπάρχουν τα πιο πολλά «κρούσματα»; Οι τρεις βάρδιες λειτουργίας ορισμένων εργοστασίων ανήκουν στο παρελθόν, λέει έλληνας βιομήχανος, που βλέπει τις παραγγελίες του να μειώνονται.

Προκειμένου να μη μειωθεί το προσωπικό σε αυτή τη χρονική περίοδο (αύριο δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει), ο ίδιος και ορισμένοι συνάδελφοί του μειώνουν τις ώρες εργασίας και μεταφέρουν εργαζόμενους από ένα τμήμα της επιχείρησης σε άλλο (φυσικά ζητούν τη συναίνεση του εργαζόμενου, γιατί διαφορετικά δεν γίνεται).

Στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν πλέον αρκετά «νεκρά» διαστήματα. Επίσης, άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν αναγκαστικά Κυριακές και αργίες υιοθετούν την εκ περιτροπής εργασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν εστιατόρια και καφέ μπαρ, που είναι αναγκασμένα να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα. Σε αυτά έχουν κοπεί οι υπερωρίες, ενώ προγραμματίζονται να δοθούν αναγκαστικές άδειες τον Ιανουάριο.


Χ. ΙΩΑΝΝΟΥ, Δ. ΚΑΔΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: