Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Πρώτα Βήματα Αναζήτηση Εργασίας

Καλησπέρα σε όλους,


Προσωπικά εντοπίζω δύο πολύ σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι το μόνιμο πρόβλημα της ανεύρεσης εργασίας όχι μόνο από τους νέους απόφοιτους αλλά και από ήδη απασχολούμενους με προϋπηρεσία που επιθυμούν να εργαστούν σε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και με καλύτερες φυσικά αποδοχές. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η όσο το δυνατόν ελάχιστη αμοιβή των εργαζομένων, χωρίς ασφάλιση. Μια κατάσταση που θεωρείτε δεδομένη και γίνεται αποδεκτή από όλους σχεδόν τους εργαζόμενους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η ασφάλιση εκτός από τα ένσημα μας, είναι και η καλύτερη απόδειξη προϋπηρεσίας μας.

Ας ξεκινήσω λοιπόν σχετικά με την ανεύρεση εργασίας και διάφορους τρόπους να δείξουμε μια σοβαρή εικόνα στους εργοδότες που απευθυνόμαστε και θέλουμε να μας δουν ως επαγγελματίες κι όχι σαν απόφοιτους χωρίς καθόλου πείρα. Πράγμα που δεν ισχύει γιατί το τμήμα μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και πρακτικά, παράλληλα με τη θεωρία. Μη φανταστείτε ότι σε μικρές επιχειρήσεις η δουλειές που κάνουν είναι πιο περίπλοκες από τις εργασίες που είχαμε αναλάβει κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Αναφέρομαι στο βαθμό δυσκολίας κι όχι στον όγκο εργασιών. Φυσικά σε μια επιχείρηση θα έχουμε να κάνουμε με πολλές δουλειές που αναλαμβάνονται κάθε μήνα, όμως ο βαθμός δυσκολίας τους στις περισσότερες είναι λογικός. Όλα αυτά τα αναφέρω για να τα συνδέσω με την εικόνα που μπορούμε να δείξουμε σε έναν εργοδότη όταν συναντηθούμε μαζί του για ενδεχόμενη συνεργασία.

Βασικό είναι να ξεκινάμε να ψάχνουμε για δουλειά χωρίς να περιμένουμε να μας έρθει μόνη της από το πουθενά. Οι αγγελίες είναι ένας συνηθισμένος τρόπος να ψάξεις αλλά όχι ο μοναδικός. Πριν ψάξει κανείς για δουλειά πρέπει να οργανώσει το βιογραφικό του και τις εργασίες του σε μια όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση (portfolio). Έχει διάφορες ιστοσελίδες που μπορούν να σας συμβουλέψουν για το βιογραφικό, για μένα η καλύτερη σύνταξη βιογραφικού είναι στην ιστοσελίδα http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVExamples/navigate.action σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος του καθενός είναι να ασχοληθεί με έναν τομέα που του αρέσει περισσότερο. Αν και το τμήμα μας ειδικεύεται στον πολιτισμικό τομέα κανείς δεν μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε αυτά που ξέρουμε και σε άλλους τομείς, διαφήμιση, εκδόσεις, μέσα ενημέρωσης, εκπαίδευση, ψηφιακή προβολή, πολυμέσα και πολλά άλλα. Ξεκινώντας την αναζήτηση πέρα από τις αγγελίες είναι καλό να επικεντρωθούμε στον τομέα που θέλουμε και να στείλουμε βιογραφικό μέσω e-mail η fax σε όλες τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Για παράδειγμα, βρίσκουμε όλα τα διαφημιστικά γραφεία και στέλνουμε το βιογραφικό μας κι ας μην έχουν κάποια αγγελία. Επίσης, η εγγραφή στον ΟΑΕΔ είναι πολύ χρήσιμη γιατί πέρα από την παροχή κάποιον σεμιναρίων και άλλων τρόπων ανεύρεσης εργασίας μπορεί να μας βρει κάποια καλή θέση αρκεί όμως να γίνεται το ψάξιμο κι από τον ενδιαφερόμενο. Τίποτα δε μπορεί να γίνει για μας από μόνο του εάν δε το κυνηγήσουμε εμείς οι ίδιοι.

Σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας την συνεργασία, δε πρέπει να υποτιμάμε τον εαυτό μας θεωρώντας ότι είμαστε απλοί εργαζόμενοι. Άλλωστε το αποτέλεσμα της δουλείας μας σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό εξαρτάται από τη συνεργασία μας με τον εργοδότη, ή και με άλλους εργαζόμενους - συναδέλφους. Θέλω να πω ότι στην προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας παίζουν ρόλο όλες η λεπτομέρειες, η λέξεις που χρησιμοποιούμε και ο τρόπος που προωθούμε τον εαυτό μας. Είναι πολύ σημαντικό να μας εκτιμήσει το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας και να αρχίσει να εμπιστεύεται την προσωπικότητας μας και τις ικανότητές μας.

Ένα άλλο σημείο είναι να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει μια πρώτη σωστή επαγγελματική ενασχόληση μας κι όχι μόνο η απόκτηση χρημάτων. Σε οποιονδήποτε εργοδότη (ακόμη και σε εμάς τους ίδιους εάν ήμασταν) δεν αφήνει καλή εντύπωση με το να δείχνουμε ότι ο στόχος μας είναι μόνο να βγάλουμε χρήματα. Πρώτα δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο το βιογραφικό μας και ότι έχουμε κάνει πρακτικά μόνοι μας στις σπουδές μας κ.λ.π.. Παρουσιάζουμε με τον καλύτερο τρόπο τις σπουδές μας και το αντικείμενο σπουδών. Στη συνέχεια μαθαίνουμε κάνοντας κι εμείς ερωτήσεις για τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Μια καλή συζήτηση σχετικά με το τι θα κάνεις στη δουλειά, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της θέσης και οι ώρες απασχόλησης μας δίνει και το έναυσμα να κρίνουμε εάν τα χρήματα είναι ικανοποιητικά για την πρώτη επαγγελματική μας ενασχόληση. Το θέμα είναι να υπάρξει μια ισορροπία σε αυτά που προσφέρει ο εργαζόμενος με αυτά που θα αμείβεται. Μη ξεχνάμε όμως ότι στην πρώτη μας δουλεία δεν μπορούμε να απαιτήσουμε και το μεγαλύτερο μισθό αλλά οπωσδήποτε πρέπει να απαιτήσουμε την ασφάλιση μας, αυτό που θα μας κατοχυρώσει να αποδεικνύουμε μετέπειτα την προϋπηρεσία μας.

Αυτά είναι δυο τρία βασικά πράγματα που κατά τη γνώμη μου μπορεί να έχει στο μυαλό του κάποιος νέος απόφοιτος. Είναι προσωπικές μου σκέψεις που έχω εφαρμόσει και έχω βγει κερδισμένος. Έχω φτάσει στα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα που επέλεξα χωρίς να ψάχνω σε αγγελίες αλλά στέλνοντας βιογραφικό στις εταιρίες που με ενδιέφεραν. Προσλήφθηκα μέσω ΟΑΕΔ, αφού ήμουν γραμμένος στα μητρώα του και κατάφερα να εξασφαλίσω τη θέση εργασίας στην επιχείρηση που εργάζομαι τώρα για δυόμισι χρόνια. Γενικά όμως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το ξεκίνημα ενός απόφοιτου όλα έχουν να κάνουν και με την προσωπική προσπάθεια του καθενός και τον τομέα εργασίας, μερικοί τομείς είναι πολύ κλειστεί και δυστυχώς με μηδενική απορρόφηση εργαζομένων.

Ελπίζω να βοηθήσω έστω κι ελάχιστα!


Μερικά ενδιαφέροντα sites:

www.hegrade.gr

www.vcdc.gr

www.sxc.hu

www.tutorialized.com

http://kuler.adobe.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: