Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Εν ψυχρώ δολοφονία 16χρονου από σφαίρα μπάτσου στο κέντρο της Αθήνας

Από το Βήμα

Νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας έπεσε στις 20:50 το βράδυ του Σαββάτου 16χρονος στην γωνία Κωλέττη και Μεσολογγίου, στην περιοχή των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ολονύχτιες συγκρούσεις αστυνομίας-αριστεριστών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια και συγκεντρώσεις έγιναν σε άλλες πόλεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που τονίζει όμως με έμφαση ότι όσα αναφέρει αποτελούν "ισχυρισμούς των Ειδικών Φρουρών – οι οποίοι βεβαίως θα ερευνηθούν αρμοδίως ως προς την ακρίβειά τους", τα γεγονότα που κατέληξαν στον φόνο του παιδιού εξελίχθηκαν ως εξής:

"Περιπολικό αυτοκίνητο του Αστυν. Τμήματος Εξαρχείων στο οποίο επέβαιναν δύο (2) Ειδικοί Φρουροί δέχθηκε επίθεση στη συμβολή Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, με ρίψη αντικειμένων από τριάντα (30) άτομα περίπου. Μετά την αρχική επίθεση, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της οδού Χ. Τρικούπη (πλησίον αστυνομικής δύναμης) και κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για την σύλληψή τους.
Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των Ειδικών Φρουρών, επιτέθηκαν εκ νέου στους δύο Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι αντέδρασαν: ο μεν ένας δια ρίψεως χειροβομβίδας κρότου – λάμψεως, ο δε άλλος με χρήση του υπηρεσιακού του όπλου πυροβολώντας τρεις φορές, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»."

Στον Ευαγγελισμό διαπιστώθηκε ότι ο έφηβος ήταν ήδη νεκρός και ότι η σφαίρα τον είχε πλήξει στο στήθος. Ο υπουργος Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος, σε ανακοίνωσή του από τις Σέρρες όπου βρίσκεται αναφέρει ότι "η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα".

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα επεισόδια που προηγήθηκαν των πυροβολισμών δεν ήσαν εκτεταμένα ώστε να δικαιολογούν τη φονική αντίδραση των αστυνομικών. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών κινήθηκε ήδη η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων και οι δύο Ειδικοί Φρουροί (ηλικίας 31 και 37 ετών), οι οποίοι κρατούνται στην Ασφάλεια και ανακρίνονται παρουσία εισαγγελέων.

Eπεισόδια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού

Μετά το τραγικό περιστατικό άρχισαν να συγκεντρώνονται αριστεριστές στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, όπου έφθασαν ταυτόχρονα πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ, και δεν άργησαν να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε νεαρούς. Κατά 2:30 μετά τα μεσάνυχτα, τα επεισόδια συνεχίζονταν στα Εξάρχεια και είχαν επεκταθεί ως το Σύνταγμα, με εμπρησμούς καταστημάτων και οχημάτων, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βόμβες μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών, ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται σε συγκέντρωση μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου. Το κέντρο της Αθήνας είναι σκεπασμένο από καπνούς από τις πυρκαϊές και τα δακρυγόνα.

Εκτεταμένα επεισόδια έγινα επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλονίκη, έξω από το χώρο του Πανεπιστημίου, όπου καταστήματα και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Έγινε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επεκτάθηκαν στην Εγνατία και στην οδό Εθνικής Αμύνης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα. Διαδηλωτές πολιόρκησαν το Δικαστικά Μέγαρο και προκάλεσαν φθορές. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο εναλλακτικής πληροφόρησης athens.indymedia.org συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Ηράκλειο, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης πληροφορίες για αντίστοιχες εκδηλώσεις μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης για τα Χανιά, την Πάτρα και το Αγρίνιο.

Τοποθετήσεις των κομμάτων

ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ με σύντομες ανακοινώσεις καταδικάζουν τη στάση της αστυνομίας και δηλώνουν πως θα επανέλθουν την Κυριακή με αναλυτικότερες τοποθετήσεις, όταν έχουν περισσότερα στοιχεία. Η Νεολαία του Συνασπισμού εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με τίτλο "Το κράτος δολοφονεί. Πρέπει να τους σταματήσουμε" και καλεί σε "πορεία αντίστασης στον τρόμο και τον κρατικό αυταρχισμό, σήμερα Κυριακή 7/12 στις 13.00 στο Μουσείο".



Με ανακοίνωσή του το ΠαΣοΚ "καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο

Από το Indymedia

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη οι κρατικοί δολοφόνοι περιπολούσαν σε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων, όταν δέχτηκαν λεκτικούς διαπληκτισμούς από τον κόσμο. Αμέσως ο μπάτσος έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε εν ψυχρώ ένα παιδί 16 χρονών, ο οποίος μεταφέρθηκε νεκρός στον Ευαγγελισμό.

Αμέσως μετά το κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από μπάτσους και κλούβες, ενώ ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον Ευαγγελισμό όπου απώθησε την είσοδο των μπάτσων μέσα στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους που είναι γεμάτοι με οδοφράγματα και γίνονται συγκρούσεις. Κόσμος από όλη την Αθήνα κατευθύνεται για στο Πολυτεχνείο. Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις [ Ηράκλειο Κρήτης | Θεσσαλονίκη].

Αργότερα το βράδυ συγκρούσεις γίνονται έξω από το Πολυτεχνείο [Φώτο] καθώς και αυθόρμητη πορεία στην Αθήνα που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ ενώ εχούν καταληφθεί επίσης η ΑΣΟΕΕ και την Νομική. Ταυτόχρονα γενικεύονται οι συγκρούσεις στην Ερμού και έγινε επίθεση στο ΑΤ Ακροπόλεως. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν και στο Πάντειο.


Πορείες - συγκρούσεις - διαμαρτυρίες, έγιναν επίσης σε όλη σχεδόν τη χώρα: Ηράκλειο [Φώτο] | Μυτιλήνη | Θεσσαλονίκη | Γιάννενα | Κομοτηνή | Ξάνθη | Σέρρες | Χανιά | Σπάρτη | Αλεξανδρούπολη | Βόλο | και στο εξωτερικό.

Bίντεο | Ηχητικό μήνυμα αυτόπτη μάρτυρα |

Η είδηση είναι από το http://athens.indymedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: