Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Άρθρο από έντυπο τύπο: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ 11 ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

SOS για τις σπουδές ισότητας

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατούν σε 11 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σχετικά με το μέλλον των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων για «Σπουδές Φύλου και Ισότητας», δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί, λόμπι διδασκόντων ζητούν να συνεχιστεί η λειτουργία των σχετικών τμημάτων, με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη και τους πρυτάνεις.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από το 2000, ήταν ενταγμένα στο Γ' ΚΠΣ μέσω του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπ. Παιδείας) και αφορούν:

* Προώθηση της ισότητας των φύλων και βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνωση της συμμετοχής τους στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και απελευθέρωσή τους από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, που λειτουργούν ανασταλτικά στην εκπαίδευσή τους. Επίσης την εισαγωγή του μαθήματος για την ισότητα των φύλων στη σχολική διαπαιδαγώγηση, την αύξηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών και την ανάληψη από αυτές ανώτερων διοικητικών καθηκόντων.

* Υποστήριξη των γυναικών στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, από τα 24 του Γ' ΚΠΣ (2000-2006), σχεδιάστηκε για ανταπόκριση της Ελλάδας στις διεθνείς προκλήσεις, με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για ευκαιρίες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 75% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 25%.

Τα συγκεκριμένα τμήματα λειτουργούν επιτυχώς σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, στα Πανεπιστήμια Αθηνών (Καποδιστριακό), Κρήτης, Θεσσαλίας, Πειραιά και στα ΤΕΙ Αθήνας.

Παράλληλα με τα προπτυχιακά τμήματα λειτούργησαν και μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το πρόγραμμμα ευνοήθηκε και η Μέση Εκπαίδευση.

Επιμορφώθηκαν 8.497 εκπαιδευτικοί (από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ) 4.576 σχολικών μονάδων και στη συνέχεια 122.096 μαθητές και μαθήτριες, μέσω 78 επιμορφωτικών και 850 παρεμβατικών προγραμμάτων.

Συνέχεια του Γ' ΚΠΣ αποτελεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) -με 13 επιχειρησιακά προγράμματα- που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα μέχρι το 2013 να αντλήσει τόσους σημαντικούς πόρους από την Ε.Ε.

Στον τομέα της εκπαίδευσης τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δίνουν έμφαση στην επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού. Δραστηριοποιούνται για μείωση των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο, αναμορφώνουν 600 προγράμματα σπουδών Α' και Β' στα οποία μετέχουν 1.300.000 εκπαιδευόμενοι, προωθούν προγράμματα διά βίου μάθησης καταρτίζοντας 300.000 εργαζομένους και στηρίζοντας 175.000 άτομα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ εκπαιδεύουν και στηρίζουν 200.000 ανέργους για να βρουν δουλειά.

Η όλη υπόθεση έχει και πολιτικό παρασκήνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συντακτών της επιστολής που εστάλη στον υπουργό Παιδείας:

«Το ΕΠΕΑΕΚ σχεδιάστηκε το 2000 μετά την εμμονή της τότε επιτρόπου της Κομισιόν για τα Κοινωνικά Θέματα, Αννας Διαμαντοπούλου, προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου. Σήμερα η μόνη πίεση προς τον κ. Στυλιανίδη ασκήθηκε από τη γ.γ. Ισότητας κ. Τσουμάνη».

Μεγάλες ευθύνες για τον νέο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ αποδίδονται και στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Η «Ε» επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Στυλιανίδη ζητώντας τη θέση του υπουργείου και την άποψη του υπουργού για την επιστολή, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη εξαγγελία της γ.γ. Ισότητας, Ευγ.Τσουμάνη, στη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2007-2013) θα συνεχιστεί η «ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και παρεμβατικών προγράμματων για την προώθηση της ισότητας των φύλων», με επέκταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης στις 13 περιφέρειες της χώρας. *

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: