Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Παίρνει πίσω το «δώρο». Με ηλικιακό πλαφόν και ημερομηνία λήξης το αφορολόγητο στα «μπλοκάκια».

Θέτοντας σειρά όρων στην επίμαχη τροπολογία ο Γ.Αλογοσκούφης μειώνει τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορόλογητο των 10.500 ευρώ. Τελικά θα ισχύσει για τρία μόνο επιπλέον έτη και μόνο για εκείνους που έχουν σύμβαση μ' ένα εργοδότη και δεν έχουν πατήσει το 30ο έτος. Οι πολύτεκνοι γλιτώνουν το «χαράτσι» χωρίς όρους.

Για «κάλπικες» παραχωρήσεις και «εμπαιγμό της γενιάς των 700 ευρώ», αλλά και για προχειρότητα και «μέτρα στο πόδι», μιλά η Αντιπολίτευση.

Με δύο βελτιωτικές τροπολογίες ψηφίστηκε τελικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία, διατηρείται το αφορόλογητο όριο των 10.500 ευρώ για όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. «Εννοείται ότι το ποσό αυτό προσαυξάνεται με τα αφορολόγητα που ισχύουν για κάθε παιδί. Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός μας στόχος» τόνισε ο υπουργός.

Με τη δεύτερη τροπολογία διατηρείται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με σύμβαση με ένα εργοδότη ή με συμβάσεις με διαδοχικούς εργοδότες στη διάρκεια ενός έτους, το αφορολόγητο για τρία επιπλέον έτη, εφόσον οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος ηλικίας.

«Όπως είχε διευκρινισθεί από την πρώτη στιγμή, στόχος ήταν τα φορολογικά μέτρα να μην επηρεάσουν τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με τις δύο αυτές τροπολογίες «ενισχύονται και τα κίνητρα για την απόκτηση τριών ή περισσοτέρων παιδιών, αλλά και τα κίνητρα για την απασχόληση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών».

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στους αδρανείς λογαριασμούς καταθέσεων, είπε ότι «οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θίγουν στο παραμικρό τα δικαιώματα των καταθετών. Το μόνο που εξετάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός υπέρ των καταθετών του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1942, καθώς και η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες σχετικά με τον λογισμό τόκων και τον λογισμό χρεώσεων στους λογαριασμούς αυτούς».

Ο υπουργός απαντώντας εμμέσως σε όσους τον κατηγορούν για προχειρότητα και άτακτη υποχώρηση τόνισε ότι «η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, που ενδεχομένως να δημιουργούνταν για τους πολύτεκνους και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προχωρούσε σε περιορισμένες διορθωτικές αλλαγές».

Για εμπαιγμό, μιλά η Αντιπολίτευση

Την προχειρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρότητας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποδεικνύουν οι τροπολογίες που έφερε ο κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε η υπεύθυνη για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ.Κατσέλη.

«Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής δεν βγάζουν από τις πλάτες των χιλιάδων νέων εργαζομένων με μπλοκάκι το τεράστιο βάρος που προκαλείται με την κατάργηση του αφορολόγητου. Η τροπολογία, με την οποία διατηρεί για 3 επιπλέον έτη, το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κάτω των 30 ετών, ευνοεί την απαράδεκτη διαιώνιση ενός καθεστώτος ομηρίας νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σύμβαση με έναν ή διαδοχικούς εργοδότες, και οι οποίοι, ενώ στην ουσία παρέχουν μισθωτή εργασία, απασχολούνται με μπλοκάκι προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου» πρόσθεσε η ίδια.

«Επιπλέον, τα 3 έτη και το ηλικιακό όριο των 30 ετών είναι απολύτως αυθαίρετα και άδικα και δημιουργούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων με διακριτή φορολογική μεταχείριση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο, που φορολογεί πολίτες ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, πλήττει πλατειά λαϊκά στρώματα, ανθρώπους του μόχθου, και τελικά εντείνει τη φοροδιαφυγή» πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

«Οι μικροαλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο φοροεπιδρομικό νομοσχέδιο σε σχέση με τους εργαζόμενους που αμείβονται με το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών είναι κάλπικες. Δεν έχουν αντίκρισμα και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να απορρίψουν ασυζητητί και τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Καμιά ανοχή στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου και δίνει επιδόματα εξαθλίωσης στους εργαζόμενους. Συσπείρωση και πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στο εισόδημα και στην εργασία. Ανυπακοή και απειθαρχία στον 'ευρωμονόδρομο' και στα κόμματά του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τροποποίηση που αποτελεί μεγάλο εμπαιγμό για τους νέους και τις νέες και μια περιφρονητική υποτίμηση της νοημοσύνης τους, μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν.Λαφαζάνης.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαφαζάνης, «ο υπουργός Οικονομίας με τη νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη ή σε δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, και το πολύ μέχρι 6 χρόνια, εφόσον είναι κάτω από 30 χρονών».

»Πρώτον: Η ρύθμιση αυτή, κατά απαράδεκτο τρόπο, δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες νέους πάνω από 30 χρονών, απόφοιτους πανεπιστημίων, συχνά και με μεταπανεπιστημιακές σπουδές, οι οποίοι δουλεύουν επί πολλά χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμα και σε έναν αποκλειστικά εργοδότη. Επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται και κοντά στη σύνταξη».

»Δεύτερον: Η ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους και νέες, οι οποίοι προσφέρουν για να επιβιώσουν υπηρεσίες σε δύο και τρεις ταυτόχρονα εργοδότες με δελτία παροχής υπηρεσιών των 200 ή 300 ευρώ. Οι νέοι αυτοί θα υποχρεωθούν για πενιχρά, αβέβαια και επισφαλή εισοδήματα, σε καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης, να υποστούν μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή, η οποία είναι όχι μόνο άδικη και παράλογη αλλά και εξοντωτική».

»Τρίτον: Η ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει και εξαιρεί τους δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους και νέες, οι οποίοι δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών πάνω από 6 χρόνια σ’ έναν εργοδότη κι είναι κάτω από 30 χρονών ή ακόμα χρειάζεται να αλλάξουν εργοδότη πάνω από 2 φορές το χρόνο».

»Τέταρτον: Η ρύθμιση για τη διατήρηση του αφορολόγητου, για τους κάτω από 30 χρονών, στην περίπτωση δελτίου παροχής υπηρεσιών σ’ έναν εργοδότη ή σε δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους και το πολύ για 6 χρόνια, ενώ προσπαθεί να μην επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση του εργαζόμενου, έρχεται να νομιμοποιήσει μια κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με άκρως επικίνδυνες προεκτάσεις» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, εκδόθηκε ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «ο 'σουλτάνος' υπουργός Οικονομίας».

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο του ΛΑΟΣ: «ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να σταματήσει να σχεδιάζει και να εμπνέεται στο πόδι, μέτρα εμπαιγμού για την γενιά των 700 ευρώ και φοροεισπρακτικά, που ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και αποτρέπουν κάθε μορφή ανάπτυξης».

»Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική εξέλιξη τον 21ο αιώνα, με αντιλήψεις Οθωμανού κατακτητή, που επιδιώκει να γεμίσει το ταμείο του, επιβάλλοντας 'φοροεισπρακτικό ζυγό', στον υπόδουλο μικρομεσαίο ελληνικό πληθυσμό» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή

Kαι κάτι να γελάσετε. Πατήστε ΕΔΩ

2 σχόλια:

Iro είπε...

Με λίγα λόγια ένα ακόμα επίσημο "ντ@β...λίκι" από το κράτος.

Οι ελ. επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα καλούνται να πληρώσουν ακόμα ένα χαράτσι στο κράτος. Είναι οι μοναδικοί που πληρώνουν κανονικά το ΦΠΑ (οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν μεγάλα έξοδα λόγω του εισοδήματος και να έχουν έκπτωση στην πληρωμη του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο), είναι τα παιδιά της γενιάς των 700 ευρώ και κάτω που αναγκάστηκαν να βγάλουν μπλοκάκια για να δουλέψουν. Δεν μιλάμε για μεγαλοεπιχειρηματίες, μιλάμε για αυτοαπασχολούμενους που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Θεωρεί, λοιπόν το κράτος ότι το εισόδημα των 10500 ευρώ είναι πλέον πολύ υψηλό για να μη φορολογείται. Άλλωστε έαν βγάλουμε το ΤΕΒΕ από τα 10500 μένουν λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα.

Από την άλλη που να πας να δουλέψεις? Σε stage (τα λεγόμενα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας)? Και δεν λέω να πας μεροκάμματο. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, άλλωστε. Αλλά γτ σπούδαζες τόσα χρόνια? Κάποια στιγμή δεν πρέπει να απογαλακτιστείς από τους γονείς και να ζήσεις μόνος σου με τα δικά σου χρήματα? Κάποια στιγμή δεν πρέπει να κάνεις μία δουλειά που να σε ευχαριστεί και να αποδίδεις? Και πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα πει: "Μα δεν μπορείς να τα έχεις όλα", "Πιστεύεις πως αξίζεις τόσα πολλά όσα λες?".

Και μετά τι? Θα πας εκεί που πάνε οι πολλοί. Γτ δν μπορείς να τα έχεις όλα, γτ δεν αξίζεις όσα λες και όσα θέλεις να πεις.

Ένας φαύλος κύκλος για τους νέους, ένας φαύλος κύκλος για τους ήδη εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενος. Επομένως ίσως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Σε σπρώχνουν να πεις ότι "Εγώ θα κλέψω για να ζήσω", "Εγώ θα πατήσω επί πτωμάτων", "Εγώ θα γίνω πολιτικός" κτλ κτλ.

Και εσύ θα μπορείς να ζεις με τα 700- Ευρώ?

Ναι σε εσένα απευθύνομαι και όχι στους πολιτικούς. Ναι εσύ φταις για τα 700 ευρώ και όχι αυτοί. Ναι ΕΣΥ.


ΥΣ: Με συγχωρείτε για τον όρο "ντ@β...λίκι", αλλά δεν μπορούσα να βρω μία κόσμια λέξη να την αντικαταστήσω.

Giannis είπε...

Ληστεία λέγεται το συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα από θρασύδειλο ληστή που φοβάται να τα βάλει με οποιονδήποτε πέραν των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτά που κλέβουν απ το κράτος οι φίλοι μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοπαπάδες - μεγαλοαπατεώνες του αλογοσκούφη του ρουσόπουλου του καραμανλή και των άλλων απατεώνων της κυβέρνησης κοιτάνε να τα πάρουν τώρα από όλους τους κακομοίρηδες..


ΟΟΟΟΥΥΥΥΣΤ κοπρόσκυλα των μεγάλων συμφερόντων, της εκκλησίας, της απάτης και της εξουσίας

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ!